De tekst editor

Kant en klaar > Snel starten > Mogelijkheden van de tekst editor

Mogelijkheden van de tekst editor

Bij het aanmaken of bewerken van de HTML pagina's gebruik je de WYSIWYG editor. WYSIWYG is een afkorting voor "What You See Is What You Get" wat wil zeggen dat de layout in de tekst editor redelijk overeenkomt met het eindresultaat, maar 100% is anders.

De tekst editor kent twee instellingen, die u vindt onder het grote body invoervak: Tekstopmaak. Kies "Filtered HTML" als u vooral eenvoudige recht-toe, recht-aan teksten wilt invoeren. De editor plakt losse regels tekst aan elkaar tot een lange paragraaf. Voor meer mogelijkheden en meer controle over het eindresultaat kies "Full HTML".

Gebruik de paragraaf opmaak-stijlen

Een van de uitgangspunten van de HTML taal is dat u teksten labelt met hun funktie, en dat u daarna met slechts één definitie in het style sheet instelt hoe al die identieke paragrafen er uit zien.

In de WYSIWYG editor vindt u bovenin enkele knopjes die u wellicht al kent uit andere tekstverwerkingsprogramma's. Een heel belangrijke is het pull-down menu "Opmaak" met paragraaf stijlen. Deze stijlen zijn standaard binnen HTML en daarvoor is ook een bijbehorende layout instelling gemaakt in het style sheet. U kunt beter uw titels labelen als kop2, kop3 in plaats van de standaard Normaal te houden en zelf te voorzien van bold en een andere fontgrootte en kleur, dat is niet consistent te houden.

Hyperlinks maken

Het hele internet hangt aan elkaar door middel van hyperlinks tussen verschillende pagina's van dezelfde website, en tussen websites onderling. Een voorbeeld van een web adres (of URL in het spraakgebruik van website ontwikkelaars) is http://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_resource_locator.

 • http = het protocol, dit kan ook https zijn als uw website op een veilige (versleutelde) manier met inloggegevens omgaat.
 • en.wikipedia.org = het domein, het adres van de website. van rechts naar links, gescheiden door een punt ziet u het top-level domain (org, dit kan ook .com, .nl, .be etc zijn), het echte domain wikipedia en een subdomain (en in dit geval gebruiken ze dit voor alles in de engelse taal)
 • alles na het domain wat zich binnen dat domein bevindt: /wiki/Uniform_resource_locator

Als u linkt naar een webadres buiten uw eigen website moet u altijd de complete URL gebruiken. Interessant wordt het als u linkt naar een web adres op uw eigen website, een interne link. U kunt natuurlijk net zoals bij externe links de complete URL gebruiken, maar dat hoeft niet. Als u het protocol en het domein weglaat en begint bij de eerste / na het domein, dan zal elke webbrowser er van uitgaan dat het webadres zich bevindt op dezelfde website waar de gebruiker nu al is. Dit biedt voordelen indien uw website te bereiken is via het http- en het https- protocol, en ook als de website beschikbaar is onder verschillende domeinen (bijvoorbeeld uwdomein.be en uwdomein.nl met exact dezelfde inhoud), of ooit verhuisd moet worden naar een ander domein.

We onderscheiden verder nog de relatieve URL, die begint niet met een / waardoor iedere browser er van zal uitgaan dat het een link is naar een pagina die zich in dezelfde map bevind als de huidige pagina. Ook hoger en lager gelegen mappen kunnen bereikt worden door met ../ een hogere map op te zoeken of een mapnaam/bestandsnaam.html URL in te voeren. Relatieve URLs kunnen heel handig en snel zijn, maar vereisen inzicht in de mappen structuur op de server.  Hieronder 3 voorbeelden:

Een link aanmaken

Na al deze theorie is het aanmaken van een hyperlink erg eenvoudig.

 1. Ga in een andere tab of zelfs andere browser naar het adres waar je naar wilt linken.
 2. Kopieer de URL uit de browser balk bovenaan.
 3. Keer terug naar de tab waarin je je pagina aan het werken bent.
 4. Selecteer een stukje tekst wat je als hyperlink wilt laten fungeren.
 5. Klik op het hyperlink icoontje (5e van links, Insert/Edit Link geheten als je muis erboven stilstaat).
 6. Plak nu de gekopieerde URL uit stap 2 in het Link URL veld van het popup window.
 7. Knip eventueel delen van deze URL af om een serverloze absolute URL of een relatieve URL te maken.
 8. Sla de link op door op de "Insert" knop te klikken.

Plaatjes toevoegen

Een plaatje of afbeelding toevoegen aan uw tekst zorgt dat de webpagina er een stuk levendiger uitziet, en kan ook veel verduidelijken, want 'a picture tells a thousand words". Afbeeldingen moeten bekend zijn in het beheersysteem, voor je ze kunt gebruiken. Eenmaal ingeladen, kun je ze op meerdere plaatsen gebruiken terwijl er toch maar een versie in het beheersysteem zit.

Boven in de editor is er een icoon voor "Afbeelding" (een plaatje van een groene boom). Als u dit aanklikt kunt u kiezen tussen de al op de server bekende illustraties, of een nieuwe uploaden. Hieronder heb ik het Solide logo gebruikt.