Het hoofdmenu aanpassen

Kant en klaar > Snel starten > Het hoofdmenu aanpassen

Het Hoofdmenu

Menu items toevoegen

De vers opgeleverde website heeft als menu Home - Demo - Contact. Ga niet in al uw enthousiasme de demo pagina aanpassen want dan blijft die terug te vinden via http://uwwebsite.nl/demo, niet zo'n elegant web adres voor zoekmachines. Gebruik de demo pagina dus om wat tekst te veranderen in de WYSIWYG editor en de verschillende knopjes uit te proberen. Let op dat u niet weg navigeert zonder beneden in de pagina Opslaan te kiezen want anders gaan alle veranderingen verloren.

Denk nu even grondig na over de inhoud van het menu. Een ZZP-er wil mischien Home - Wie ben ik? - Diensten - Klanten ervaringen - Contact, een kunstenaar mischien Home - Invloeden - Portfolio - Exposities - Contact. Het is gebruikelijk dat Home helemaal links staat en Contact rechts.

Ene menu item is meestal slechts een link naar een gewone webpagina, dus moeten we eerst een pagina maken via Inhoud > Inhoud toevoegen > Pagina. De titel die u ziet gaan we straks terugzien als titel van het menu en als titel van deze pagina dus kies een korte titel. Als u echt een lange titel van de pagina wilt dan kunt u onderin de pagina toch een kortere menu naam kiezen, maar het is consistenter voor uw bezoekers als de menu link en de pagina waar de bezoeker uitkomt dezelfde titel hebben.

Tik enkele regels tekst in het editor vak, maar besteed er niet teveel moeite aan, het gaat nu alleen om het aanmaken van het menu item. We komen later terug op het gebruik van de editor, en dan kunt u de tekst in detail bewerken.

Onderin de pagina vindt u een aantal tabjes waarvan de bovenste Menu-instellingen heet. Het enige dat nodig is om een pagina ook een menu keuze te laten worden is een vinkje in het vak [ ] Voer een menulink in. Controleer ook of Bovenliggend onderdeel de waarde Main Menu of Hoofdmenu heeft.

Sla daarna de pagina op met de knop Opslaan onderin de pagina. Let op: Niet opslaan en wegnavigeren = alle wijzigingen kwijt...

Volgorde van menu items veranderen

Bij het bewerken van de pagina's was u mischien al onderin het veld Menu-instellingen > Gewicht opgevallen, dit wordt gebruikt om de volgorde in te stellen. Lichte menu items schuiven naar links, zwaardere menu items naar rechts. Bewerk nu alle menu item pagina's en geef ze een oplopend gewicht om de gewenste volgorde te bewerkstelligen. Het is handig om wat gaten in de nummering aan te brengen zoals 5,10,15,20,25 zodat er later nog een menu item tussen kan zonder alle gewichten aan te moeten passen.

We hebben nu een website die structureel goed in elkaar steekt, tijd om naar de huisstijl te kijken.